Reflecteren
De unieke expertise van de ervaringsdeskundige is de inzet van (collectieve) ervaringskennis. Die ervaringskennis komt je niet zomaar aanwaaien; die verwerf je door te reflecteren. Je reflecteert op je eigen ervaringen met een psychische kwetsbaarheid en herstel, en verbindt die met de ervaringen van anderen. Uit die reflectie ontstaat ervaringskennis. Een ervaringsdeskundige heeft dus geleerd om te reflecteren.
De cursus
De cursus leert je om stap voor stap te reflecteren. Dat leer je door vooral veel te oefenen. Reflecteren over je functioneren, over je persoonlijk herstel en over je werk als ervaringsdeskundige. Dat levert al snel veel nieuwe inzichten op. Doel van de cursus is dat reflecteren een grondhouding wordt.
Leren anderen te leren reflecteren
Minstens zo belangrijk is dat je leert hoe je anderen kunt leren om te reflecteren. Reflecteren is namelijk een belangrijk element bij herstelondersteuning. De oefeningen worden zo gedaan dat je leert om een ander te begeleiden bij een reflectie. Vaardigheden zoals het stellen van reflectieve vragen breng je in de praktijk.
Praktische informatie:
De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van elk 3 uur. Aan de cursus kunnen maximaal tien mensen meedoen.
Let op: aan deze cursus kun je alleen deelnemen als je vrijwilliger/medewerker bent van onze organisatie.
Je kunt je aanmelden bij je regio-coördinator.