Ervaringsdeskundige bij De Hoofdzaak worden?

Bij De Hoofdzaak staan we altijd open voor mensen die als vrijwillige ervaringsdeskundige aan de slag willen. Hieronder lees je wat je daarvoor moet doen.

Wat is ervaringsdeskundigheid?

Ervaringsdeskundigheid is het vermogen om jouw ervaringskennis in te zetten voor anderen. Bijvoorbeeld voor de ondersteuning van anderen of voor de belangenbehartiging. Je bent een ervaringsdeskundige als je:

  • over je herstelervaringen kunt reflecteren,
  • die kunt verbinden met de herstelervaringen van anderen,
  • kennis uit andere bronnen kunt toepassen,
  • en anderen daarmee van dienst kan zijn.

Hoe word je ervaringsdeskundige bij De Hoofdzaak?

Wie als ervaringsdeskundige vrijwilliger bij De Hoofdzaak aan de slag wil, volgt eerst de hersteltrainingen ‘Zicht op herstel’ en ‘Herstel en jouw herstelverhaal’. Iedereen kan gratis deelnemen aan deze trainingen. Inschrijven voor Zicht op herstel doe je hier.

Na deze twee trainingen heb je een gesprek met een teamcoördinator of een regiocoördinator. Tijdens dit gesprek maken we kennis met je. We verkennen de mogelijkheden voor het doen van vrijwilligerswerk en kijken of er een ‘match’ is tussen jou en De Hoofdzaak. Zo ja, dan mag je deelnemen aan de cursus ‘De ervaringsdeskundige benadering’. Als je die goed hebt doorlopen, kun je als vrijwilliger aan de slag.

Ervaringsdeskundige rollen

Ervaringsdeskundigheid kun je in verschillende rollen toepassen: mensen ondersteunen, groepen begeleiden, trainingen geven, voorlichtingen aan groepen geven, belangenbehartiging, adviseren over beleid, projecten uitvoeren en onderzoek doen. Op deze website vind je informatie over actuele groepen en activiteiten. Omdat we een organisatie zijn voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid, staan we ook open voor ideeën van (nieuwe) vrijwilligers.

Verdieping

Vrijwilligers kunnen met verdiepingstrainingen bij De Hoofdzaak vaardigheden eigen maken, die aansluiten bij de verschillende rollen van de ervaringsdeskundige. Deze trainingen zijn kosteloos.

Heb je nog vragen?

Als je nog vragen hebt, neem dan gerust op met ons! Hier vind je de contactgegevens van de regiocoördinatoren.

 

Terug naar overzicht