Communiceren vanuit presentie

Ervaringsdeskundigen werken vanuit de presentiebenadering. Presentie is aandachtige nabijheid bij een ander. Het is omzien naar elkaar, door naast een ander te staan, en er zo ‘voor’ iemand te zijn. In deze cursus werk je aan communicatievaardigheden waarmee je present kunt zijn.

Wat is eigenlijk communiceren? Meestal denk je dan aan het zenden van je eigen boodschap, en weinig aan het ontvangen van de boodschap van de ander. Deze intensieve cursus behandelt de beginselen van de gespreksvoering.

We gaan in op het verschil tussen verbale en non-verbale communicatie en mogelijke ruis daarin, het belang van observeren, de kunst van het luisteren, samenvatten en doorvragen, verschillende soorten vragen, het vermijden van oordelen, meningen en adviezen, het geven van complimenten en kritiek.

Hoe kun je met compassie een kennismakingsgesprek voeren, of een moeilijk gesprek, een conflict of verbale agressie hanteren. Bovendien: hoe breng je op een effectieve manier je eigen ervaringskennis in?

Communiceren vanuit presentie is voor alle ervaringswerkers handig om te volgen en is goed voor de ontwikkeling van je ervaringsdeskundigheid. De cursus geeft veel praktische handvatten en oefeningen. De onderwerpen die behandeld worden zijn:

  • Present zijn
  • Communiceren
  • Contact leggen
  • Emotioneel ondersteunen
  • Wederkerig zijn

Praktische informatie:
De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten van elk 3 uur. Aan de cursus kunnen maximaal tien mensen meedoen.

Let op: aan deze cursus kun je alleen deelnemen als je vrijwilliger/medewerker bent van onze organisatie. Je kunt je aanmelden bij je regio-coördinator.

 

Agenda Communiceren vanuit presentie

Er zijn geen activiteiten gepland.

Volledige agenda
Terug naar het overzicht