Noord-Kennemerland

Alkmaarse Ervaringsdeskundige Jongeren (AED)

Wij zijn jongeren in Alkmaar met een rugzak aan levenservaring in de jeugdzorg, verslavingszorg of maatschappelijke opvang. En we zijn aan de slag als ervaringsdeskundige bij De Hoofdzaak!

Wij hebben bij De Hoofdzaak een opleiding gedaan als voorbereiding op ons werk. We leerden om ons goed te presenteren met ons verhaal en om andere jongeren te kunnen ondersteunen. Het was leerzaam om een kijkje in elkaars leven te krijgen. Op de foto zie je dat we een certificaat krijgen van wethouder Elly Konijn.

We hebben voorlichting gegeven op een middelbare school over mentale gezondheid en we gaan in gesprek met instanties om de zorg rondom jongeren te verbeteren. We zitten in een overleggroep bij de gemeente Alkmaar om daar onze stem te laten horen.

Projectleider Annieke Kaptein: “Toen ik op de middelbare school depressieve gedachten had, voelde ik me alleen en onbegrepen. Ik dacht dat ik de enige was. Ik wil dat jongeren die nu hetzelfde meemaken een maatje hebben, een jongere die hetzelfde heeft gemaakt en die je begrijpt. Die herkenning van elkaars levensverhaal had mij hoop gegeven”.

Verhaal van Merel

Als kind werd ik gepest. Op het laatst ga je het zelf geloven dat je dik, lelijk en anders bent. Op school werd er wel aandacht aan het pesten besteed, maar het stopte nooit. Ik was boos op anderen. Ik kon niet omgaan met mijn emoties.

Toen ik naar de middelbare school in Schagen ging was ik onzeker. Ik wilde niet opnieuw gepest worden. En dus deed ik er alles aan om erbij te horen. Ik zocht de verkeerde mensen op. De oudere leerlingen die stonden te roken in het rookhok. Ik wilde dat ze me stoer zouden vinden. Seks en drugs hoorden daar ook bij. Ik ben met jongens naar bed gegaan om aardig gevonden te worden. Ik was onhandelbaar. Ik praatte nergens over, ik schopte alleen maar overal tegenaan. Mijn ouders werden wanhopig, ze wisten niet hoe ze me moesten helpen.

Na de mavo heb ik MBO jeugdzorg gedaan en daarna twee jaar hulpverlening op het HBO. Ik deed die opleidingen om mezelf te leren begrijpen, denk ik achteraf. Op het HBO ging het mis toen een vriendin van me een eind aan haar leven maakte. Ik sneed mezelf in mijn armen en benen. Het werd mijn oplossing om emotionele pijn te laten verdoven door fysieke pijn. Op mijn 21e heb ik geprobeerd een overdosis te nemen. Het mislukte omdat een huisgenoot me vond en mijn ouders belde.

Ik kan me nu niet voorstellen dat ik niet meer zou willen leven. Ik ben zo dankbaar dat ik er nog ben. Ik ben opgenomen in Eindhoven in de Yes We Can Clinics. Dat was voor mij de ommekeer. Ik bedek mijn armen en mijn benen niet meer. Ik heb foto’s van mijn armen op Facebook gezet, met de tekst: jullie hoeven me niet te begrijpen, maar ik vertik het om me voortaan anders voor te doen dan ik ben. Nu help ik anderen, als ervaringsdeskundige. Daar haal ik zoveel voldoening uit. Mijn kwetsbaarheid is mijn kracht geworden.

Contact

Heb jij levenservaring en wil je een opleiding volgen over jouw eigen ontwikkeling?

Heb je behoefte aan een gesprek met iemand die begrijpt?


Neem contact op met Annieke Kaptein:

Tel: 0644356229 of via het formulier.


Voor voorlichtingen op school over mentale gezondheid door ervaringsdeskundige jongeren, neem contact op met Annieke Kaptein

Klik hier om informatie te vragen

Aanmelden voor AED

  • Wij vragen je naam om je netjes aan te kunnen spreken.
  • We vragen de 4 cijfers van je postcode om geanonimiseerde verantwoording te kunnen afleggen bij onze subsidieverstrekkers.
  • Deze vragen wij om contact met je op te kunnen nemen.
  • Je krijgt een ontvangstbevestiging van je aanmelding.
Terug naar het overzicht