West-Friesland

Naasten ondersteunen vanuit eigen ervaring

Vind je het ook belangrijk dat je wordt begrepen en dat jij jezelf mag zijn?

Ben jij naaste van iemand met psychische problematiek en zet je jouw ervaring graag in als kracht om andere naasten te ondersteunen?

Zie jij anderen graag groeien en wil je zelf persoonlijk ook blijven groeien?

 

Kom dan naar De Hoofdzaak in Westfriesland!

Naasten kunnen elkaar steunen.

Als je te maken hebt met een partner, familielid of iemand in je nabije omgeving met psychische problemen, kan het fijn zijn om contact te hebben met andere naasten. Onderling kun je elkaar steunen, alleen al omdat je elkaars zorgen en uitdagingen vanuit ervaring echt begrijpt.

Zoals Piet. Hij heeft een zoon die al twee jaar kampt met depressieve klachten. Zijn zoon komt amper zijn bed meer uit en ziet het leven niet meer zitten. Voor mensen uit Piet’s omgeving is het moeilijk om te begrijpen hoeveel impact dit op zijn leven heeft. Dit geeft hem een machteloos en eenzaam gevoel. Eens per week neemt Piet nu deel aan een gespreksgroep die opgezet is door andere ervaringsdeskundige naasten, mensen die in zijn schoenen hebben gestaan. Hij voelt zich nu voor het eerst echt begrepen en ervaart steun.

Dit is wat je gaat doen.

Als ervaringsdeskundig vrijwilliger ga jij je inzetten voor andere naasten. We kijken samen naar wat je gaat doen. Een groep begeleiden, of een-op-een ondersteuning geven. Net wat bij jou past. Wanneer en hoe vaak je dat gaat doen kan ook in overleg, afhankelijk van jouw behoefte en beschikbaarheid.

Als je het leuk vindt, kun je jouw ideeën voor nieuwe activiteiten inbrengen. Samen kunnen we dat idee vast van de grond krijgen! Verder is een optionele taak om een bijdrage te leveren aan netwerken en het geven van bekendheid aan onze activiteiten voor naasten.

Wie ben jij?

Voor deze leuke en waardevolle functie zoeken wij mensen die bereid zijn om onze gratis cursussen in ervaringsdeskundigheid te volgen, tenzij je al opgeleid bent. Als ervaringsdeskundige kun je je goed inleven in anderen en ben je in staat om je eigen ervaring te gebruiken. Je kunt je kwetsbaar opstellen en je ziet dit als kracht.

Wat De Hoofdzaak jou biedt.

Wij bieden jou een intern scholingstraject in ervaringsdeskundigheid en eventuele verdiepende modules als vervolg op het scholingstraject. Je wordt ondersteund bij jouw activiteiten, krijgt een vergoeding voor je inzet en reiskosten worden vergoed. Dit naast een ontzettend leuk team, plezier, zingeving, vrijheid en de ruimte om helemaal jezelf te kunnen en mogen zijn.

Enthousiast? Neem dan contact op met Karin Spijkerman (Projectleider Innovatie) via k.spijkerman@rcodehoofdzaak.org of 0645358031