West-Friesland

Steun vinden bij zelfhulpgroepen in Hoorn

‘Met beide benen op de grond’, ‘In gesprek met elkaar’ en ‘Leer jezelf kennen’ zijn drie zelfhulpgroepen in Hoorn waar mensen op allerlei gebieden steun kunnen vinden bij elkaar.

Je eigen zorgen, behoeftes, problemen en ervaringen delen, maar ook herkenning en erkenning vinden. De zelfhulpgroepen van Regionale Cliënten Organisatie De Hoofdzaak zijn bedoeld voor mensen met een psychische, psychosociale of maatschappelijke kwetsbaarheid

‘In gesprek met elkaar’ is in 2006 opgezet door Elly van der Zee. “We hebben het natuurlijk niet over een broodje kopen bij de bakker. Er wordt écht met elkaar gepraat in een veilige omgeving. Bijvoorbeeld over levensvragen of over de liefde. Iedereen mag er iets over zeggen en anderen mogen daar vervolgens op reageren. Maar altijd zónder oordeel”, benadrukt Elly. “Dat vinden we heel belangrijk, net als goed luisteren naar elkaar.” Elke week is er een wisselende gespreksleider. Hij of zij geeft de aanzet voor een gesprek, maar eigen inbreng is ook altijd welkom. Een gedicht, schilderij of foto kan ook de aanleiding zijn voor een gespreksonderwerp. Elly was ooit zelf deelnemer in een dergelijke groep en had daar veel baat bij. “Na zo’n bijeenkomst voelde ik me een stuk prettiger. Het is fijn om over iets anders te praten dan alleen maar bezig te zijn met de sores in je hoofd. De groep is bedoeld voor kwetsbare mensen, maar eigenlijk is iedereen van harte welkom. We hebben allemaal onze psychische kwetsbaarheid. Sommige mensen missen thuis een gesprekspartner en willen bepaalde dingen tóch met iemand bespreken. Deze groep is dan een uitkomst.”

‘In gesprek met elkaar’ vindt elke vrijdag van 13.30 tot 15.00 uur plaats.
Aanmelden is niet nodig, kom gewoon langs!

Klik hier om informatie te vragen

Bewustwording
‘Met beide benen op de grond’ noemt initiatiefneemster Gyan van Dort een ‘bewustwordingsgroep’. “Het valt tegenwoordig niet mee om met je beide benen op de grond te staan”, vertelt Gyan. “We leven in een wereld die een groot beroep doet op ons denken. Bovendien krijgen we de hele dag ontzettend veel prikkels. Vaak zijn we té druk in ons hoofd, waardoor we in allerlei piekergedachten belandden. Wanneer je met een probleem zit, kan je daar niet meer op een ontspannen manier naar kijken. In deze bewustwordingsgroep leer ik mensen om vanuit het hier en nu te kijken of er werkelijk een probleem is. Vaak hebben mensen allerlei doemscenario’s in hun hoofd die niets met de realiteit te maken hebben. Het zijn dingen die kúnnen gebeuren. Ik geef ademhalingsoefeningen om meer in contact te komen met je lichaam. En ook heel belangrijk: ik probeer mensen ervan bewust te maken dat je je gedachten niet bént, maar dat je gedachten hébt.”

De groep ‘Met beide benen op de grond’ is om de veertien dagen in de even weken op de woensdag van 13.30 tot 16.15 uur.

Je ware zelf
Ten slotte start eind deze maand een nieuwe groep: ‘Leer jezelf kennen’. Deze groep wordt ook door Gyan geleid. “De naam zegt het al; deze groep biedt je de mogelijkheid om meer naar jezelf te gaan kijken. Wie ben je nou eigenlijk echt en hoe wil je echt leven? Daar kom je tijdens deze bijeenkomsten achter. Dat doe ik door middel van geleide fantasieën. Als deelnemer word je je op die manier bewust van wat je over jezelf bent gaan geloven en hoe je jezelf bent gaan beschermen. Hoe meer je je hiervan bewust bent, hoe meer contact je kunt gaan maken met jouw kracht en je ware, natuurlijke zelf.”

‘Leer jezelf kennen’ vindt in de oneven weken op de woensdag van 10.00 tot 12.00 uur plaats.

Klik hier om informatie te vragen of aan te melden

Depressie 

De zelfhulpgroep Depressie  kan een belangrijke rol spelen in jouw leven. Iedereen die niet lekker in zijn vel zit kan er aan deelnemen. In de groep delen we elkaars ervaringen, maar alleen luisteren is ook prima. Je hoeft niets en je bent zoals je bent. Het is fijn te ervaren dat je niet de enige bent met depressieve gevoelens. Hierdoor kan je ondersteuning ervaren en de tips toepassen die in de groep genoemd worden. De groep vindt plaats op de donderdagen in de even weken van 9.30 uur tot 11.30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Klik hier om informatie te vragem of aan te melden