Interview Joyce – Groepsbegeleider

Foto JoyceHoe ben je bij de Hoofdzaak terecht gekomen?

Dat is gekomen doordat de herstelwerkplaats in Den Helder wegging. Ik gaf toen de Schrijfclub met een collega inmiddels al een jaar. Diegene werkte al als cliëntondersteuner bij de Hoofdzaak. En toen heeft iemand vanuit De Hoofdzaak een bruggetje geslagen tussen de herstelwerkplaats en De Hoofdzaak en die heeft toen gevraagd  “Willen jullie de Schrijfclub niet hier komen geven?” En zo ben ik in aanraking gekomen met De Hoofdzaak.

 

Wat heeft De Hoofdzaak voor jou betekend in jouw herstel?

De Hoofdzaak heeft mij een stukje zingeving geboden. In de zin van dat ik mij weer nuttig voel, dat ik weer mee kan draaien in de maatschappij door het geven van de Schrijfclub. Wat het schrijven van mijn herstelverhaal mij geleerd heeft is dat ik al het gebeurde overzichtelijk kon maken voor mezelf. Ik deelde het op in “Wat heb ik nou eigenlijk beleefd in de afgelopen jaren en hoe ga ik deze gebeurtenissen uitlichten voor mezelf en daar uiting aan geven?” Van tevoren was ik bang dat alles weer naar boven zou komen, maar dat gebeurde niet. Ik kon het daar laten waar het was. Ik werd niet meer overvallen door emoties.

Wat betekent het geven van cliëntondersteuning aan anderen voor jou?

Ik heb bij de Schrijfclub hele mooie dingen ervaren. Mensen die dankbaar zijn, die je ziet groeien en bloeien. Dat je mensen echt ziet ontwikkelen in hun eigen groei en dat heeft mij ook weer geholpen bij mijn herstel. Het helpt mij ook met andere inzichten. Ik kan een stukje creativiteit kwijt, ik kom onder de mensen. Dat vind ik ook erg belangrijk. Bij De Hoofdzaak leren we van elkaar. Ik vind de samenwerking met collega’s erg fijn. We overleggen met elkaar, maar bespreken ook na als ik bijvoorbeeld twijfel of ik wel goed heb gereageerd of gehandeld. Dit zorgt ervoor dat er stukje onzekerheid bij mij wordt weggenomen en dat werkt vice versa. Zo ontvangen wij als collega’s ook steun van elkaar.

 Wil je verder nog iets delen met de Hoofdzaak?

 Naja, dat de Schrijfclub gewoon onwijs leuk is haha! En dat ik vind dat De Hoofdzaak heel mooi, belangrijk en waardevol werk doet. Zo ervaar ik dat.