West-Friesland

Ademgroep

Een lichaamsgerichte groep

De ademgroep bij de Hoofdzaak wordt begeleid door twee ervaringsdeskundigen op onze locatie in Hoorn. De groep bestaat uit niet meer dan 6 deelnemers. We maken gebruik van verschillende werkvormen om via onze ademhaling meer in contact te komen met ons eigen lichaam en alles wat er in ons leeft. Het ademen kan allerlei emoties in ons los maken. Er wordt daarom veel aandacht besteed aan onderlinge verbinding en een gevoel van vertrouwen zodat we met z’n allen zorg dragen voor een veilige setting en tot een betekenisvolle ervaring kunnen komen. Maar hoe zit dat dan precies?

Adem

Bij onze geboorte ontwaakt de impuls in ons lichaam om onze eerste adem in te nemen. Vanaf dat moment ademt ons lichaam zelfstandig en verzorgt hiermee een groot gedeelte van onze energie om vitaal te zijn. Adem is leven. Onze ademhaling is ook nauw verbonden met de werking van ons zenuwstelsel.

Vechten of vluchten?

In een noodsituatie met verhoogde stress neemt de hersenstam het van ons over en boort een enorme hoeveelheid energie aan om te vechten of te vluchten. Net als elk ander zoogdier heeft ons lichaam de ingebouwde functie om van een noodsituatie te herstellen en weer tot rust te komen. Dit doet het lichaam door via de adem, geluiden te maken en te trillen. Wanneer dit proces ongehinderd kan plaatsvinden verwerkt het lichaam de ingrijpende gebeurtenis op een gezonde manier.

Een mensenleven verloopt vaak anders

Voor de mens verloopt dit proces echter niet altijd op deze ideale natuurlijke manier. Voor een kind is het lang niet altijd veilig te vechten of te vluchten waardoor het lichaam ‘bevriest’. Dit is de laatste instinctieve poging van het lichaam de situatie te overleven. De enorme hoeveel energie die is opgeroepen wordt dan niet gebruikt en er vindt geen natuurlijke ontlading plaats. Het lichaam gaat op slot en beschermt zichzelf. Voor veel mensen in de wereld heeft het lichaam nooit de mogelijkheid gekregen het proces van natuurlijke ontlading zijn heilzame werk te laten doen.

Ademwerk

Deze bevriezing heeft allerlei gevolgen voor de kwaliteit van ons leven. Ons gevoel wordt afgevlakt en we kunnen ons leeg voelen van binnen. Alsof we iets wezenlijks zijn verloren zonder precies te weten wat dat ‘iets’ dan is. De verbonden ademhaling is één van de vele methode van het ademwerk waarbij het lichaam wordt uitgenodigd de ‘onafgemaakte bewegingen’ alsnog af te maken. Het lichaam bewijst hiermee zeer wijs en liefdevol te zijn omdat de gebieden die worden losgelaten precies aansluiten waar ‘de ademer’ op dat moment aan toe is. De ademgroep richt zich erop om met elkaar via onze adem meer in contact te komen met alles wat er in ons leeft en ons lichaam de mogelijkheid te geven zichzelf te ontladen.

De groep vindt tweewekelijks plaats op de woensdag, er is een groep in de ochtend en een middaggroep. Voel jij herkenning en zou je graag willen ontdekken of deze groep bij jou past? Neem dan contact op met Sandra en Nienke voor een kennismakingsgesprek.

Wil je je aanmelden? Klik dan hier